Ozonowanie to nowoczesna i skuteczna metoda odkażania powietrza z bakterii, wirusów i zarodników pleśni, roztoczy.
Ozon wpływa na zmianę właściwości związków organicznych decydujących o przykrych zapachach i trwale je usuwa.
Ozonowanie likwiduje roztocza i sprawdza się w przypadku osób chorych na alergię. Przez ozonowanie zapobiega się rozwijanie bakterii i wirusów w pomieszczeniach.
Ozonowanie wykorzystywane jest w:
- gastronomii – eliminuje niepożądane zapachy kuchenne, do odkażania urządzeń oraz narzędzi kuchennych,
- hotelarstwie – dba o świeże powietrze w pokojach i pomieszczeniach, gdzie przebywają goście,
- przedszkolach, żłobkach – usuwa okresowo wirusy, bakterie i alergeny,
- domach, mieszkaniach, biurach – niszczy roztocza, pleśnie, grzyby,
- mieszkaniach po zgonach – odkaża i sterylizuje pomieszczenie, w którym znajdowały się zwłoki,
- siłowniach, salach fitness, szatniach – usuwa niepożądane zapachy, dezynfekuje powierzchnie,
- magazynach, chłodniach – usuwa nieprzyjemny zapach, bakterie, wirusy, grzyby, pleśnie,
- samochodach – pozbywa się bakterii, pleśni, nieprzyjemnego zapachu.